Hoe geeft je gaslantaarn perfect licht?

Primus: Het geheim van de gloeikous

Vorige Overzicht Volgende

Hoe zorgt u ervoor dat een gaslantaarn mooi en langdurig licht geeft?

Per Wååg, Product Manager van het Zweedse bedrijf Primus geeft hieronder een aantal zeer bruikbare tips. Primus, vooral bekend van de gasbranders, heeft veel ervaring op het gebied van gaslantaarns. Hoe maakt u van een gasvlam een perfecte outdoor-lamp? Per Wååg: "Eén van de belangrijkste onderdelen van een gaslantaarn is de gloeikous. Een gasvlam zelf geeft niet veel licht, daarom heeft u een katalysator nodig om een goede lamp te krijgen. Gaslantaarns gebruiken bepaalde metaaloxiden. Deze oxiden ontstaan door het verbranden van een speciaal zout dat op de gloeikous is aangebracht. Afhankelijk van het soort zout geeft de vlam wit of juist een warmer, geel licht. Bij de eerste maal verhitten, branden de vezels weg en blijft er een netje van metaaloxiden achter."

Voor een optimaal resultaat plaats je de gloeikous als volgt op de brander:

  • Verwijder eerst het glas of mesh van de gaslantaarn. Trek dan de gloeikous over de brander: de grote ring plaatst u over het geperforeerde deel van de brander, de kleine roze ring plaatst u er precies bovenop.
  • Als de gloeikous op de aangeven wijze is geplaatst, check dan of het gas uitstaat om vlammen te voorkomen. Steek de gloeikous aan met een aansteker.
  • Laat de gloeikous een paar seconden branden zodat hij rond de brander trekt. Doe dit buiten omdat hier rook bij vrijkomt. Zet nu de gasbrander aan om de lantaarn te verlichten.
  • Zet de brander op vol vermogen om de gloeikous te stabiliseren. Na 30 seconden zet u de gaslantaarn op het gewenste lichtniveau. U behaalt de hoogste efficiency als u de draaiknop half tot driekwart openzet.
  • Plaats tenslotte het glas of mesh terug op de lamp. De gaslantaarn is nu klaar voor gebruik. Voortaan vergeet u nooit meer hoe u een gloeikous dient te plaatsen!’
Een van de redenen waarom gaslantaarns de laatste jaren zo populair zijn is dat ze licht én warmte geven. Zo verwarmen en drogen ze uw tent. Let hierbij wel zeer goed op, want dit kan gevaarlijk zijn als u niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Gebruik gaslantaarns nooit in een ruimte die niet goed is geventileerd. Alleen in geval van nood gebruikt u een gaslantaarn in een tent. Zet de lantaarn altijd in het zicht en voorkom dat u vermoeidheidsverschijnselen krijgt. Veel plezier op uw volgende trip!