Thüringen: kerstromantiek in historische sfeer

Kastelen en burchten openen deuren tijdens feestelijke decembermaand

Vorige Overzicht Volgende

Andreas Weise  Thringer Tourismus GmbH

Copyrights: Thüringer Tourismus GmbH - Andreas Weise

Je kunt met caravan of kampeerauto naar een wintersport gaan, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Thüringen bijvoorbeeld. Deze centraal gelegen Duitse regio wordt tijdens de donkere dagen verlicht door de vele traditionele kerstmarkten die plaatsvinden tegen de achtergrond van indrukwekkende kastelen en burchten.

Kasteel Wartburg sprookjesachtig decor voor kerstmarkt

Het hele jaar door is kasteel Wartburg in Eisenach een grote toeristische trekpleister, maar tijdens de adventsweekenden is de aantrekkingskracht nog groter. Dan vindt namelijk de historische kerstmarkt plaats bij het kasteel, dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Muzikanten, demonstraties van traditionele ambachten, poppenspelers en verhalenvertellers zorgen voor een onvergetelijke ervaring. De historische kerstmarkt bij kasteel Wartburg wordt georganiseerd in de weekenden van 28 & 29 november, 5 & 6 december, 12 & 13 december en 19 & 20 december 2015.

Nikolausmarkt bij Slot Kochberg

Het sinterklaasweekend van 5 december is een ideale gelegenheid om een bezoek te brengen aan de jaarlijks terugkerende Nikolausmarkt in Grosskochberg. Ook hier is er veel keuze uit een groot aanbod kerstgeschenken en traditionele lekkernijen bij de talrijke marktkraampjes die opgesteld staan voor het indrukwekkende Slot Kochberg. Gedurende de dag worden verschillende concerten, workshops en voorstellingen georganiseerd. Tip: rond 17:30 uur verzamelen alle bezoekers zich op de binnenplaats om samen kerstliederen te zingen. Tegen de achtergrond van het verlichte slot zorgt dit voor een magische sfeer.

Kerstwensen op binnenplaats kasteel Leuchtenberg

In een regio die bekend staat om prachtig porselein, vindt op de kerstmarkt bij kasteel Leuchtenberg een bijzondere traditie plaats. Onder het motto “scherven brengen geluk” mogen jong en oud hun kerstwensen op een porseleinen bord schrijven en deze vanaf een 20 meter hoge “Skywalk der Wünsche” kapot gooien. Het is één van de vele activiteiten die op het programma staan tijdens de kerstmarkt die in de weekenden van 5 & 6 en van 12 & 13 december 2015 georganiseerd worden op de sfeervol verlichte binnenplaats van kasteel Leuchtenberg nabij Seitenroda. Bij de marktkraampjes kunnen bezoekers terecht voor bijzondere kerstgeschenken van onder andere Thüringer porselein, traditionele handgemaakte houten lichtbogen en notenkrakers en uiteraard heerlijke traditionele kerstlekkernijen.

Barokke kerst bij Slot Heidecksburg

Van 18 tot en met 20 december 2015 wanen bezoekers van Rudolstadt zich in een kerstsprookje. Op de feestelijk verlichtte binnenplaats van Slot Heidecksburg, het meest imposante kasteel van Thüringen, staan houten kraampjes met handwerk en culinaire specialiteiten uit de regio. De geur van geroosterde amandelen, versgebakken Thüringer kerststol en warme glühwein vult hier de lucht. Liefhebbers van barok moeten zeker een bezoek brengen aan de tentoonstelling “Rococo in miniatuur” in het slot.

Meer informatie

Andere kerstmarkten bij burchten en kastelen in Thüringen: Ordensburg Liebstedt: 28 & 29 november 2015 Slot Burgk: 28 & 29 november 2015 Burcht Hanstein: 28 & 29 november 2015 Slot Elisabethenburg Meiningen: 5 & 6 december 2015 Slot Steinach: 5 & 6 december 2015 Sommerpalais Greiz: 5 december 2015 Slot Friedenstein/Orangerie Gotha: 12 & 13 december 2015

Meer informatie over alle kerstmarkten in de regio is te vinden op de website van Thüringen.