Nepboetes en nepagenten

Blijf alert, laat je vakantiepret niet bederven

Vorige Overzicht Volgende

Vakantietijd, daar willen niet alleen campings, bakkers, zwembaden, pretparken en ijssalons van profiteren. Ook op andere manieren is er belangstelling voor ons vakantiegeld.

Nepagenten

Zo zijn er op de Franse snelwegen nepagenten actief. Vooral 's nachts en op de snelwegen in het oosten van Frankrijk. Ze rijden in een gewone auto met zwaailicht en laten je stoppen op de vluchtstrook. Vervolgens willen ze papieren zien en doorzoeken ze de auto, zogenaamd op zoek naar drugs. De politie laat weten dat het om nepagenten gaat die erop uit zijn om vakantiegangers te beroven. De echte politie maakt gebruik van duidelijk herkenbare politieauto's, zal je nooit op de vluchtstrook laten stoppen maar je altijd meenemen naar een afrit en ze hebben ook altijd een uniform aan. Het advies van de politie is om bij twijfel door te rijden, 112 te bellen en je locatie door te geven alsook het type van de auto.

Nepboetes

Ook zullen er deze vakantie weer veel nepboetes per email verzonden worden. Het lijkt heel echt en kan uit elk Europees land komen. De afzender hoopt er op dat je toevallig in dat land op vakantie bent geweest en erin trapt door geld over te maken. Boetes vanuit het buitenland komen echter niet per mail, maar altijd met de post. Een mail met een boete uit het buitenland is dus altijd nep. Ga er niet op in, reageer niet. Mail verwijderen en klaar.

Maar ook een boete die per brief komt kan nep zijn. Vorig jaar zijn er diverse nepboetes per brief verstuurd. Het zou dan gaan om een snelheidsovertreding in eigen land. Nepboetes zijn relatief eenvoudig herkenbaar, ook al ziet de brief er in eerste instantie erg echt uit. Verschillen met een echte bekeuring zijn:

1. Beroep indienen kan via om.nl/verkeer of door een brief te sturen naar de CVOM. Je kunt dus niet via de mail een beroep indienen.

2. Er staat altijd een uiterste datum beroep in de brief. Deze datum is 6 weken na de dagtekening. Je kunt dus niet binnen uiterlijk twee weken beroep indienen.

3. De IBAN van het CJIB is voor een verkeersboete: NL28 RBOS 0569 9888 88.

4. De gegevens van de brief van het CJIB zijn altijd juist opgemaakt, dit betekent dat er geen tekst verschoven is en alles netjes achter elkaar en onder elkaar staat.

5. Het telefoonnummer van het CJIB voor een verkeersboete is: 058 234 21 30

6. Op de brief van het CJIB staan de betaalgegevens nooit vetgedrukt.

Het CJIB adviseert mensen die een valse bekeuring hebben gekregen om contact met de politie op te nemen. Het is dus zaak om ook als vakantieganger alert te bijven en ons vakantieplezier niet te laten bederven.

 

CJIB_mail

Voorbeeld van een nepboete