Fietsen tussen Antwerpen en Gent

Natuurgebieden rond de Schelde

Vorige Overzicht Volgende

Het Scheldegebied tussen Antwerpen en Gent is voor velen onbekend terrein. Je vindt er nochtans het ene natuurgebied na het andere, omzoomd door hoge dijken met vlakke en vooral autovrije fietspaden. En fietsknooppunten bovendien! Dat alles maakt dit gebied tot een waar fietsparadijs. Toerisme Oost-Vlaanderen stippelde er dan ook zes lusvormige fietsroutes uit, gebundeld in een handige pocket. Met Overstromen fiets je letterlijk van Steen tot Steen, dwars door Rivierpark Scheldevallei. Meteen een zomertip voor een dichtbij-kampeervakantie.

Jaagpaden

Wie op een zonnige weekenddag wel eens langs de Schelde fietst, zal het beamen: de jaagpaden zijn het ideale parcours voor een uitstapje, te voet of met de fiets. Vanuit Gent fiets je moeiteloos de stad uit richting Heusden en Wetteren. In Antwerpen – aan het Steen – kan je sinds kort met je fiets aan boord van de Waterbus en sta je tien minuten later in de Polders van Kruibeke. “En dat is een ware troef voor toeristen”, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Leentje Grillaert, zelf afkomstig uit Wetteren. “Tussen Kruibeke en Gent meandert de Schelde zich een weg langs kastelen, abdijen, scheepswerven, pittoreske dorpjes en – vooral – oogverblindend mooie landschappen. Dit alles is sinds kort vanuit twee richtingen, op een veilige manier, bereikbaar geworden voor fietsers. Dat vieren we graag met een nieuwe fietsgids.”

Natuurlijke grens

De Schelde is de natuurlijke grens tussen de regio’s Waasland en Scheldeland. Haar oevers bieden uitzicht over Sigmagebieden die aangrenzende dorpen moeten beschermen tegen de verwoestende kracht van het stormtij. En hoewel de mens de Schelde naar zijn hand heeft gezet, is de natuur er gaandeweg weer heer en meester geworden. Allerlei dieren, waaronder zelfs bevers en otters, hebben er een veilige thuis gevonden. “Ook dat zijn troeven voor onze fietsgids”, voegt Grillaert toe. “Overstromen geeft inzicht in de noodzaak om land aan de Schelde terug te geven, als overstromingsgebied. De voordelen daarvan worden stilaan tastbaar, voor fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en uiteindelijk ook voor de bewoners.”

Bron: Verkeersbureaus.info

Lezers die dit blog lazen zijn ook geïnteresseerd in:

Thema's