Zomer + winterband

Primeur Michelin

actu-michelin-crossclimate

Michelin onthult deze week in Genève de Cross Climate, een nieuwe zomerband met zowel een M+S als een 3PMSF (drie bergen en sneeuwvlok) markering. Een allseasonband dus, maar daarmee doe je de band ernstig tekort, vindt Michelin-ceo Jean-Dominique Senard. “Deze band markeert een keerpunt in de geschiedenis van de band in Europa.” De Michelin Cross Climate is volgens de Franse bandenfabrikant een zomerband die is gecertificeerd voor de winter. Waar een allseasonband een compromis is tussen winter- en zomereigenschappen, waardoor het zowel een slechte zomerband als een slechte winterband is, zegt Michelin in beide gevallen wel de best mogelijke prestaties te hebben bereikt met de Cross Climate.

Rolweerstand

De eerste vergelijkende bandentests met allseasonbanden van andere merken zullen hiervan het bewijs moeten leveren. De scores van de Cross Climate op het EU-bandenlabel geven al wel een indicatie. Op rolweerstand, voor winterbanden doorgaans niet de makkelijkste opgave, scoort de Cross Climate in de meeste maten een C, voor grip op nat wegdek een A. De remweg op een droog wegdek is volgens Michelin vergelijkbaar met die van een zomerband.

Levensduur

De nieuwe band behoudt zijn kwaliteiten in een temperatuurbereik tussen -30 en +40 graden. De levensduur, doorgaans een zwak punt van allseasonbanden, is bij de Cross Season vergelijkbaar met die van de Energy Saver Plus, waarvoor Michelin een gemiddelde levensduur van 45.000 kilometer claimt.

Vanaf mei is de nieuwe band verkrijgbaar in 23 verschillende maten tussen 15 en 17 inch. Tegen het einde van 2016 komen daar een aantal maten voor SUV’s en bestelauto’s bij, gevolgd door 18 inch en groter binnen twee jaar.

In de Alpenlanden en enkele Scandinavische landen is het bij winterse omstandigheden verplicht winterbanden te monteren. Gezien de M+S markering van deze band wordt straks het wisselen van banden overbodig.