De Wild Atlantic Way: Ierse westkust

Schitterende route van 2400 km

WL-150408-042

Stel je voor: een schitterende kustroute, duidelijk met borden bewegwijzerd, inclusief alle ‘zijpaden’ voor bezienswaardigheden. Niet minder dan 2400 km lang, met vrijwel steeds de Atlantische oceaan onder handbereik. Dat lijkt je wel wat? Dan stel ik u voor: the Wild Atlantic Way in Ierland. Van noord naar zuid. Maar andersom mag ook.

Geen land kan eigenlijk zonder. Duitsland heeft de Romantische Strasse, en de Oranjeroute. En nog wel meer fraaie toeristische routes trouwens. Frankrijk wordt doorsneden door de route die Napoleon van zuid naar noord aflegde. Wie kent de Route 66 in de Verenigde Staten niet? En de Gardenroute en Route 62 in Zuid-Afrika? Zwitserland krijgt dit jaar zijn Grand Route de Suisse. En sinds 2014 heeft Ierland dus zijn Wild Atlantic Way.

Ruig

West-Ierland. Dat staat voor ruige landschappen, stenen muurtjes en schapen. Hier regeert nog steeds de traditionele Ierse cultuur. Er zijn delen waar de bevolking nog Gaelige spreken, een Keltische taal. Alle borden langs de weg zijn tweetalig, Iers en Engels.

Van Donegal in het noorden tot Cork in het zuiden. Slingerend door regio’s als Connemara, de Galway Bay en Kerry. Onderweg langs de Wild Atlantic Way zijn maar liefst 156 ‘ontdekkingspunten’, gemarkeerd en wel. De wegen zijn vaak smal, maar de Ieren rijden rustig geven de reiziger alle ruimte. Soms rij je vlak langs het water, dat zelfs bij rustig weer metershoog tegen de rotsen beukt. Overal zijn schapen – in april rijkelijk voorzien van lammetjes – en vaak ook koeien. Maar direct aan de kust wel van die rassen die tegen een stootje kunnen.

Informatie

Algemene informatie: www.ireland.com/nl-nl (ook voor bestellen/downloaden brochures, veerdiensten). Brochure 150 Secrets of the Wild Atlantic Way: hier downloaden.

‘Wild’ kamperen is in Ierland, dus ook langs de Wild Atlantic Way, niet toegestaan (tenzij je van bijvoorbeeld een boer toestemming krijgt op zijn land te staan). De meeste campings hebben echter een apart deel voor campers. Speciale camperplaatsen kent Ierland niet. Alle informatie over campings in Ierland vind je bij de Irish Caravan and Camping council: www.camping-ireland.ie (ook voor bestellen van campinggids 2015).

Ierland is niet groot: 486 km lang en 275 km breed. Er wonen zo’n zes miljoen mensen. Het milde klimaat zorgt voor temperaturen tussen de 5 en 20 graden. Sneeuw is zeldzaam, regen zeker niet…

Iers en Engels zijn de twee officiële talen, ook op alle borden langs de weg, op menukaarten in restaurants en op nog veel meer plekken. De euro is het officiële betaalmiddel, de afstanden en maximum snelheden zijn in kilometers aangegeven.

WL-150407-257De Ieren zijn over het algemeen gastvrij, vriendelijk en behulpzaam. De horeca is al vanaf maart 2004 rookvrij: Ierland liep hierin voorop.

Veerboot van Killimer naar Tarbert: €20.

Er zijn verschillende manieren om in Ierland te komen, de meeste via het Verenigd Koninkrijk. Bijvoorbeeld via IImuiden-Newcastle, of Hoek van Holland (of Zeebrugge)-Hull. Of de Kanaaltunnel. Vanuit Frankrijk zijn er verschillende rechtstreekse veerverbindingen, vanuit Le Havre, Cherbourg en Roscoff.

Informatie: www.directferries.nl, www.aferry.nl e.a.