Waterburchten in de Eifel

Lekker dichtbij... en toch heel 'buitenlands'

WL-140428-310 Geen zin in een lange vakantierit maar toch er even helemaal uit? De Eifel is niet ver en wonderschoon. Wij namen onlangs een kijkje bij enkele waterburchten in de Eifel.

Bedburg

De ‘groenmetropool’ noemen de VVV-kantoren het grensoverschrijdende gebied tussen – globaal – Heusden-Zolder in België en Düren in Duitsland. In Nederland vallen Sittard en Beek in die strook. Wij rijden naar de Eifel in Duitsland, die eigenlijk al bij Aken begint. Onze eerste bestemming is Bedburg, waar we behalve een voormalige watermolen tevens de eerste waterburcht zullen vinden. Dit slot Bedburg is een van de oudste baksteengebouwen in dit gebied. In achtereenvolgende eeuwen is het bouwwerk meerdere keren verwoest, door oorlog en brand. Het is ooit gebouwd voor het bewaken van een strategisch belangrijke doorgang. Tot 1922 was het slot in gebruik als ‘ridderacademie’, een opleidingsinstituut voor het bevoorrechte nageslacht van adelen. WL-140428-305

Schloss Paffendorf

Erg onder de indruk raken we van Schloss Paffendorf bij Bergheim. Ook geheel in baksteen uitgevoerd en tot op de dag van vandaag volledig omgeven door water. De geschiedenis van dit prachtige gebouw gaat terug tot halverwege de 16e eeuw. In de 19e eeuw vond er een ingrijpende verbouwing plaats, waarbij veel neogotisch elementen werden toegevoegd. In de vijver zwemmen tot onze verbazing enkele zoogdieren rond: otters denken we eerst, muskusratten misschien, maar het blijken uiteindelijk beverratten te zijn. Handtam bijna, gewend aan het ‘eendjes voeren’ en ook voortdurend tegen de watervogels botsend. Schloss Loersfeld in Kerpen ligt in een 10 ha groot ‘Engels landschapspark’. Het werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw en het overleefde wonderwel alle oorlogen die in deze contreien woedden: het is dan ook nagenoeg onveranderd sinds de bouw. Het behoort tot de mooiste van heel Duitsland. Op zoek naar een camping in de Eifel? Klik hier.