Verslag: op bezoek bij de boer in Duitsland met Landvergnügen

Bij de boer, maar dan anders
WL-160624-089

Harald Strüning: geen zwart gat na pensionering, maar oude huisdierrassen. En kampeerders zijn welkom!

Eerder al legden we hier uit wat het kamperen bij een Landvergnügen-boer betekent. Kort samengevat: de kampeerder koopt een jaargids met daarin een vignet. Dat biedt de mogelijkheid een jaar lang gratis te kamperen bij één van de 472 aanbieders van maximaal drie kampeerplekken. Telkens voor maximaal 24 uur. Hier de link naar de uitgebreidere uitleg van enige tijd geleden.

 

 

 

 

Uit de hand gelopen hobby

WL-160624-095Eén van de Landvergnügen-boeren is ‘die Nutztier-Arche Am Kisselsbach’ in Horperath (Vulkaaneifel, Rheinland-Pfalz), van het echtpaar Strüning. Tot aan zijn pensionering woonden de Strünings in Düsseldorf. “Om niet in een zwart gat te vallen zocht ik hierna een hobby. En dat werden dus oude huisdierrassen, een hobby die intussen wel behoorlijk uit de hand is gelopen.” Omgeven door sier- en nutstuin, maar vooral ook door stukjes land met diverse kippenrassen (waaronder het Duitse Lachshuhn), een harig geitenras (Waliser Schwarzhalsziege) en eenden wonen zij nu in een volledig houten huis – gebouwd met Fins hout – in het dorpje Horperath. Op enige afstand van de woning is een veldje voor maximaal twee kampeereenheden, met stroom desgewenst. Bij Strüning zijn diverse producten te koop: eieren, diverse vleesvervangers (leverworst, gehakt), rode en witte wijn, bier, jam, groenten, fruit, kruiden… maar voor vleeseters ook braad- en soepkippen en geitenvlees. Desgewenst verzorgt Harald Strüning zelfs een anti-stress seminar! “En onkruiden plukken, dat mag hier altijd”, vult zijn echtgenote lachend aan.

 

WL-160624-110

Het veldje waarop kampeerders welkom zijn is direct vanaf de weg toegankelijk. Rangeren met een caravan zal hier wel moeilijk zijn, maar een mover biedt uitkomst. Ook kampeerauto’s boven de 3500 kg zijn welkom op één van de twee plekken. Omdat de bakker ernaast is zijn er ‘s morgens verse broodjes – mits besteld. Zelfs een diner behoort tot de mogelijkheden – vegetarisch.

 

 

 

Bezocht: Nutztier-Arche am Kisselsbach, Dederichswese 6, 56766 Horperath

Informatie: www.landvergnuegen.nl
Gids: Landvergnuegen (Duits, maar met een bijlage in het Nederlands waarin de werkwijze van de gids wordt uitgelegd)
Aantal pagina’s: 350
ISBN 978-3-9816340-6-8

WL-160624-132

[© Willem D A Laros]