Van Gogh route: van Nuenen naar Parijs

Van Goghjaar 2015

De Europese Van Gogh route leidt de kunstminnende fietser afwisselend door een rustige landelijke omgeving, maar af en toe ook langs enkele grote steden – met belangrijke musea. De route loopt vGoghroutezoveel mogelijk over goede (fiets)paden en wegen. De totale afstand bedraagt 900 km, maar je kunt uiteraard een deel kiezen of de tocht in behapbare etappes verdelen. De route biedt aansluitingen op LF-routes, de Vlaanderen fietsroute en de Groene Valleien fietsroute. Als hulpmiddel naast de verkrijgbare gids kan een GPS-track worden gedownload. Aanvullingen en wijzigingen zijn te vinden op www.pirola.nl of www.europafietsers.nl.

De Route

De fietsroute is een reis in het spoor van de kunstenaar. Het boekje telt ruim honderd pagina’s, voorzien van navigatieteksten en toeristische informatie. De route is ingetekend op Michelinkaarten met schaal 1:150.000 of 1:200.000 en vanaf Dordrecht in beide richtingen beschreven. Naast de routekaartjes zijn er veel stadsplattegronden en vermeldingen zoals fourageergelegenheden opgenomen. De route kan in twee delen van ieder een week worden afgelegd. Er zijn een aantal (kortere) alternatieven opgenomen. Tenslotte is er een stadsrondrit door Parijs voor fietsers die niet opzien tegen het drukke stadsverkeer opgenomen (wie dat niet wil kan vanaf Auvers-sur-Oise of Méry de trein naar Parijs nemen). Slaapvoorzieningen, waaronder campings, staan achterin, evenals de gegevens van VVV’s. Het boekje (€22,50) bestellen kan hier.

2015-01-30vanGogh3

Van Goghjaar

In de Borinage in België – het enige licht heuvelachtige deel van de route – besloot Van Gogh definitief kunstenaar te worden. Zijn schetsen en schilderijen vormen een van de hoofdthema’s van Mons als Culturele hoofdstad van Europa 2015. 2015-02-02vanGoghroute