Ruhrgebied: dichtbij en héél interessant

Een week is niet genoeg...
WL-150608-090

© Willem Laros | Unesco werelderfgoed.

Net als onze zuiderburen zijn onze oosterburen zuinig op hun industrieel erfgoed. Niet omdat ze zo blij zijn met de hoogtijdagen van een overal stinkend Ruhrgebied, maar omdat ze trots zijn op wat het nu is geworden: een interessant en groen gebied vol boeiende ‘ankerpunten’ in de vorm van oude mijnen, hoogovens, kokerijen en musea. Wij namen er een kijkje en verbaasden ons over zoveel moois. Het ideale vervoermiddel in het Ruhrgebied is de fiets. Er zijn enkele eenvoudige campings – ja, daar zie ik een verbeterpunt – en er zijn diverse camperplekken: kijk hier. Er is een speciale fietskaart met daarop de Route Industriekultur.

Mijnterreinen

Indrukwekkend zijn de oude mijnterreinen. Soms is er nu een museum, soms zijn er andere activiteiten.Unesco-erkend is de Zollverein Schacht XII. Destijds de modernste mijn in de hele wereld. En nu is er een eindeloze reeks activiteiten: tentoonstellingen, festivals, concerten. De omgeving is ook boeiend: fietsend en wandelend kun je je vrij – en gratis – bewegen.

WL-150610-325

© Willem Laros | Ooit lag hier ijzererts, nu is het een klimwand.

Kunstwerk

Van een geheel andere orde is het Landschaftspark Duisburg-Nord. Een gashouder is hier omgetoverd tot een oefenruimte voor duikers. De bunkers – het was een hoogoventerrein – voor het ijzererts zijn nu een klimtuin, voor aspirant-Alpinisten. Dag en nacht vrij toegankelijk allemaal (behalve de gebouwen). ‘s Winters is het hele park als een kunstwerk verlicht: geweldig voor fotografieliefhebbers!