Reis naar USA met eigen camper in 2013 en 2014

Ooit in het begin van de tachtiger jaren -wij woonden nog in het mooie Nijmegen- hadden wij een vakantie gepland. Midden in het hoogseizoen, onderweg met een 2CV met open dak. Ontspannen toerend over de Franse B-wegen en genieten van het uitzicht, de geuren en het rijden zelf. Aangekomen op de camping van bestemming bleek echter dat onze reservering niet was doorgekomen (“On ne sait rien d’une reservation”) en er nog slechts 1 plek beschikbaar was.

 

USA reis

Hoewel die op het laagste punt van de camping lag accepteerden wij dat met plezier in de vaste overtuiging dat er in ‘La Douce France’ slechts ruimte was voor mooie mediterrane zon, strandweer, heerlijke crêpes, fluwelen wijnen etc. Het schetste dan ook onze verbazing toen wij midden in de nacht een enorme tropische stortbui over ons tentje heen kregen en zo ongeveer in onze opengeklapte koffer als boot gebruikend, bijna in de aangrenzende, aanzwellende en kolkende rivier reddeloos zouden verdwijnen. “Dit nooit weer!” riep ik drijfnat, waarop mijn besluit viel mijn lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan en een camper te bouwen.

De eerste: een VW LT28 D 

Echter, technisch gezien van weinig markten thuis (ik had weleens een bromfiets uit elkaar gehaald maar bij het in elkaar zetten hield ik altijd onderdelen over; tot mijn niet geringe verbazing deed de brommer het ook nog) voorzag ik de nodige problemen. Na enige oriëntatie vond ik een bedrijfje in Cuijk bij Nijmegen dat van voorgevormde aluminium panelen, aan elkaar bevestigd door popnagels, campers bouwde. Ook kon ik een deal maken dat zij mij zouden inwijden in de geheimen van staalverbindingen, laswerk, het aanleggen van elektriciteit, de waterleiding etc.

Ik zou hen daarbij helpen en kocht een gebruikte VW LT28 D met slechts 80.000 foute kilometers op de teller (zo bleek later). Ik offerde elke vrije dag op om het mijn leermeesters moeilijk mogelijk te maken louter door mijn aanwezigheid. Ik meende ook enige vormen van depressiviteit bij hen waar te nemen, maar of dat met mij te maken had….? Ik vrees van wel.

 

USA reis

 

25 jaar genoten

Zeker 25 jaar hebben wij, gevolgd door de aanwezigheid van twee heerlijke meiden en niet te vergeten de elkaar opvolgende generaties hondjes, volop genoten van deze camper. Mijn toegenomen technische kennis kwam uitstekend van pas. Er ging geen reis voorbij dat ik niet onder of in de camper aan het klussen moest, vaak tot moedeloze hilariteit van vrouw en kinderen. Het was altijd gezellig en knus, ook onderweg. Wij hadden al eens met een kapotte motor langs de snelweg bij Neutraubling bij Regensburg gestaan en vervolgens flink financieel ‘getild’ door de lokale VW-dealer die zijn kans schoon zag. Toen ons dat weer gebeurde zo rond 2005, gooide ik met een trieste blik de handdoek in de ring waarna wij besloten op zoek te gaan naar een nieuwe camper.

 

Een lijst met wensen

Na enige aarzeling wonen wij i.v.m. het werk sinds 1990 in Almere. In 2006 bezochten wij de beurs in Düsseldorf ‘om ons te oriënteren’. Ik werd knettergek van het overdadige aanbod en had inmiddels een lijst met wensen gemaakt waaraan de toekomstige camper moest voldoen. Na een paar calculaties -enige vorm van realisme is mij gelukkig niet vreemd- kwamen wij uit bij een camper van rond de €120.000. Toch wel een beetje erg veel, vonden wij beiden met gevoel voor understatement. Het kostte wat wikken en wegen. Hoe gaan wij de camper, inmiddels weer met z’n tweetjes, eigenlijk gebruiken en wat voor een soort vakanties zoeken wij eigenlijk? Uit de bus kwam een compact model met flinke motor, alle comfort, die ons (bijna) overal naar toe kon brengen. (Mijn programma met reizen door de Sahara, naar China, naar Kazachstan en Iran, had ik in een grote doos, vol met compromissen naar vrouw en kinderen, inmiddels diep in een lade van het kastje ‘Ooit nog te doen’ verborgen).

 

Een Hobby!

Op een mooie zaterdag -Ik moest een tank gas halen voor de barbecue bij Cannenburg Caravans en Campings- liep ik watertandend langs de rij onhaalbare verlangens (campers) die stonden opgesteld in hun showroom; bijna alles was boven ons budget. Totdat.. ik binnen stapte in een Hobby. Ik keek naar het prijskaartje en spoedde mij in de auto naar huis. “Ik heb de camper gevonden!”, riep ik enthousiast. “Neem je portemonnee maar mee!” vervolgde ik in de wetenschap dat wij dat geld niet thuis op de plank hadden liggen. Na uitstekend (ik ben al langere tijd een tevreden klant) overleg met Paul Sikkes, destijds de eigenaar van Cannenburg, hebben wij in 2007 een prachtige Hobby Van op basis van een Ford Transit met een 2200cm3 dieselmotor aangeschaft.

 

Reizen in Europa

Wij hebben prachtige reizen binnen Europa gemaakt; de camper voldeed aan al onze verwachtingen. Wij reden dwars door de binnenstad van Florence, op wintersport in de vorst en sneeuw, kortom geweldig. In 2013 deed de mogelijkheid zich voor een lang gekoesterde wens in vervulling te kunnen laten gaan, namelijk “een reis naar de USA met de eigen camper”.