Reims: een stad om verliefd op te worden

Kathedraal en natuurlijk champagne
WL-150309-221

© Willem Laros | Binnen staat een schaalmodel van de kathedraal van Reims.

Wie Reims zegt, zegt champagne. Overal in deze omgeving zie je champagnehuizen en -boeren en natuurlijk de wijngaarden – in de winter nog kaal en grijs. Maar wij blijven nuchter en richten onze aandacht op de kathedraal: een kolossale kerk waarvan de bouw in zijn huidige vorm begin dertiende eeuw startte. In 1226 wordt het onvoorstelbaar grote bouwwerk gewijd door koning Lodewijk IX, en in 1429 gebeurt dat door koning Karel VII – in de aanwezigheid van Jeanne d’Arc. Zo komt de geschiedenis wel heel dichtbij!

De kathedraal

In de Eerste Wereldoorlog (1914) wordt de kathedraal nagenoeg geheel verwoest door brand en bombardement. Twintig jaar (!) herstelwerkzaamheden maken dat de kerk in 1937 weer heropend kan worden – vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In 1962 vieren hier de Franse president De Gaulle en kanselier Adenauer van Duitsland de Frans-Duitse verzoening.

Enkele getallen. Het gebouw telt aan de buitenzijde 2302 gebeeldhouwde figuren, binnen staan er nog eens 241 (waaronder Jeanne d’Arc en vijftig dieren). De kathedraal – de zetel van de bisschop van Reims –  is 138 meter lang, de gewelven zijn 38 meter hoog.

De kathedraal is dagelijks geopend van 7.30 – 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

Rond Reims zijn diverse campings en enkele camperplekken.

WL-150309-216

© Willem Laros | Indrukwekkende gewelven, 38 meter hoog.

266px-Cathedral_Notre-Dame_de_Reims,_France-PerCorr

Foto: nl.wikipedia.org