Paspoort afgeven? Gebruik de app van de rijksoverheid

Telefoonapp helpt fraude voorkomen

KopieIDOp campings en hotels wordt het vaak gevraagd: het paspoort afgeven bij binnenkomst en dat weer terugkrijgen bij vertrek, na betaling. Als een soort garantie tegen onbetaald vertrekken. Maar pas op: het afgeven van je paspoort of ID is niet zonder risico. Met de gegevens op een paspoort kan iedereen bijvoorbeeld een bankrekening openen, een telefoonabonnement nemen of zelfs een lening afsluiten. En dat allemaal op jouw naam…

Als de campinghouder uiteindelijk akkoord gaat met het alleen maken van een kopie lijkt het leed geleden, maar dat is het niet. Immers, hij of zij beschikt dan nog steeds over alle gegevens en dáár schuilt nu juist het gevaar. Om die reden heeft de rijksoverheid een app gemaakt (voor alle mobiele telefoon-platforms) die kopieID heet. Deze laat je een kopie maken van je paspoort of ID, waarna je je BSN op je schermpje kunt doorstrepen om vervolgens het geheel per e-mail naar de camping te verzenden. Nadat je nog even hebt ingevuld voor wie deze kopie is bestemd en op welke datum: dat komt als een watermerk over de kopie heen. En zo is de kopie dus een stuk veiliger! Wij hebben hier de proef op de som genomen op een Android telefoon en het werkt perfect!

Campings die zijn aangesloten bij Camping Key Europe nemen doorgaans genoegen met de kampeerkaart. En ontkom je niet aan het afgeven? Vraag dan een kopie te maken – in je bijzijn – en streep daarna met een pen het BSN-nummer door.

 

Dowload deze app in de Itunes store, Google Play store of Windows Phone store