Ooit zo zout gegeten?

De zoutvelden van Guérande

Op zo’n 65 km naar het zuidoosten van de Les Castels camping Manoir de Ker An Poul ligt Guérande (Frankrijk). Vanuit hier rijden we richting La Turballe en Pradel om de beroemde zoutvelden te bezoeken. Aan de picknicktafels bij Terre de Sel nuttigen we onze meegebrachte lunch. Fransen doen dat ook: niet uit een plastic zakje met brood zoals wij, maar uit een hele koelbox. Met stokbrood natuurlijk. Cultuurverschilletje… Binnen bij Terre de Sel kijken we onze ogen uit: wat een leuke producten hebben ze hier. Overigens geldt het zout van Guérande, dat hier al 2000 jaar op dezelfde manier (!) wordt geoogst, als het lekkerste ter wereld. Nooit meekoken maar achteraf over het gerecht strooien, aldus de smaakmakers.

WL-150808-026

© Willem Laros | Zoutvelden van Guérande.

WL-150808-003-2

© Willem Laros | Zout en een zilverreiger.

Prachtig landschap

De zoutvelden vormen een prachtig landschap. Af en toe vliegt er een zilverreiger op. Het zout oogsten is het werk van vakmensen, opgegroeid in deze eeuwenoude traditie. Het heeft te maken met eb en vloed, water binnen laten, van veld naar veld laten stromen, zon natuurlijk en oostenwind. Alle werkzaamheden gebeuren handmatig, zoals het 2000 jaar geleden ook begonnen is. Het is misschien wel de enige vorm van landbouw waar op geen enkele manier mechanisatie heeft plaatsgevonden.

Camping op 700 meter van het strand

Camping: Manoir de Ker An Poul, Sarzeau. Op 700 m van strand, maar ook zelf voorzien van een uitgebreid waterparadijs (deels binnen, verwarmd).

WL-150808-017

© Willem Laros | Winkeltje vol leuke spullen die met zout en de zoutwinning te maken hebben.