Natuurtips in de grensstreek

Leuke uitjes in de voorjaarsvakantie

museum-duitslandAls het in de voorjaarsvakantie te koud is om de natuur in te gaan, is er een aantal musea in de Nederlands-Duitse grensstreek dat je de natuur op een heel andere manier laat beleven. Tips voor een leuke natuuruitjes in de voorjaarsvakantie.

Hoe zou de natuur langs de Waal er uitzien als de rivier gewoon zijn gang zou mogen gaan? Hoe voelt een ei van een dinosaurus? Hoe beweegt je lichaam en ziet een paard de wereld?

Natuurmuseum Nijmegen: een goede start voor een uitstapje in de natuur

In het Natuurmuseum Nijmegen maak je kennis met de bijzondere planten en dieren van het rivierenlandschap aan weerszijden van de Waal. Het gebied is in trek bij vogels, maar er zijn ook bevers, wilde paarden, zwijnen en edelherten te vinden. Voor jong en oud is het museum een uitstekende voorbereiding voor een dagje uit in de natuur. Aan grote touch-screens kun je met zijn zessen tegelijk uitleg krijgen over de dieren en planten rondom Nijmegen en ideeën opdoen voor je uitstapje.

Wildernis aan de Waal

In de expositie die nog tot en met 15 maart 2015 te zien is, vertelt de Waal in hoogsteigen persoon wat er voor hem na de renatureringsmaatregelen in het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ gaat veranderen als hij op weg naar zee Nijmegen passeert. Als bezoeker gebruik je bijna al je zintuigen om de nieuwe wildernis te ervaren: ruiken, voelen, luisteren en goed kijken, want hoe bespied je wilde dieren met een verrekijker? Leer het gedrag van een kudde wilde paarden herkennen en kijk door de ogen van een natuurdetective naar natuurlijke moordzaken in de wildernis.

Van ijsvogel naar paradijsvogel in Natura Docet Wonderryck

Als je goed kijkt, ontdek je steeds iets nieuws in de natuur. In het natuurhistorisch museum van Twente helpen we je daarbij een handje. Kijk door de ogen van de dieren en ontdek met je haren in de wind hoe een torenvalk een muis vangt. Bouw in Funky Forest je eigen bos en dwaal door de Wonderkamers van ijsvogel naar paradijsvogel.

Move It!

Het museum staat nog t/m 25 mei in het teken van Move it!, een tentoonstelling over beweging, vol leuke testjes en weetjes. Ervaar hoe je eigen lichaam beweegt en kom erachter of je een beweeglijk type of juist een stilzitter bent! Tijdens de voorjaarsvakantie (za. 21 februari t/m zo. 1 maart) wordt elke dag het vakantiefestival gehouden. Om 11 uur kun je met een gids door de ‘Wonderkamers’ lopen en hoor je van alles over de wonderlijke dieren die daar wonen. Vervolgens mag je allerlei proefjes doen op de museumzolder. Bovendien mag er lekker geknutseld worden en worden kinderen tijdens schminkworkshops omgetoverd in vreemde vogels.

LWL-Museum voor natuurkunde met planetarium in Münster

Maak een reis terug in de tijd in het natuurkundig museum in Münster. Hoe zag de wereld er uit toen de dinosaurussen nog leefden? Wist je dat hier in de omgeving vroeger ook mammoets rondliepen? Neem plaats in het fantastische planetarium en maak een expeditie door het heelal.

De nieuwe dinotentoonstelling spreekt tot de verbeelding. Hoe zagen dinosaurussen en hun soortgenoten eruit en hoe leefden ze? Hoe komen we aan onze kennis over de dieren uit de oertijd, terwijl er toen nog geen mensen waren? Kijk de gevreesde tyrannosaurus rex eens diep in de ogen of bekijk hoe de ‘eirover‘ citipati haar jongen uitbroedt. Je mag zelfs een dinosaurusei aanraken. Naast reconstructies van de kleine roofdinosaurussen met prachtige veren behoren ook het zeldzame skelet van een zwemmende dinosaurus en het enorme skelet van een potvis tot de tentoongestelde bijzonderheden.

Westfälisches Pferdemuseum: alles over paarden in Westfalen

Het Münsterland is paardengek. Geen wonder dat juist hier, in de Allwetterzoo van Münster, het Westfälische Pferdemuseum is gevestigd. Paardenliefhebbers raken niet uitgekeken tijdens deze ontdekkingstocht door de wereld van het edele vierbenige dier. Elke zondag om 12.30 en 14 uur wordt in de Arena Hippomaxx een paardenshow opgevoerd.

Het paard door de eeuwen heen

Van de virtuele rijtoer per koets tot aan het 47 miljoen jaar oude oerpaardje: tal van interactieve presentaties en spannende originele objecten nodigen uit tot een heel bijzondere kennismaking met de wereld van het paard. Ontmoet de indrukwekkende Polydor, een van de succesvolste fokhengsten aller tijden, luister naar spannende verhalen over de paarden die in de mijnen werden gebruikt en beleef de wereld door de ogen van een paard.

Op museum-wegwijzer.nl staan naast deze musea, ook nog talrijke andere musea, bijvoorbeeld voor liefhebbers van kunst of geschiedenis. De Museumwegwijzer is ook als kaart verschenen en is een project van het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO in Gronau.

Meer informatie: www.museum-wegwijzer.nl

Bron: Reisprofs