Mons: Culturele hoofdstad in 2015

Op enkele uren afstand slechts

De 'burgemeesterstuin'In 2015 is Mons Culturele hoofdstad van Europa. Een prima reden om deze interessante stad met een bezoek te vereren. Mons was voor mij tot nu toe eigenlijk alleen maar een naam op een bord onderweg, bijvoorbeeld richting Parijs. En van de grap die altijd werd verteld: Nederlanders die in Mons de weg naar Bergen vroegen. Maar dat alles verandert na een bezoek, beloof ik.

Dicht onder Mons ligt Cuesmes, waar Vincent van Gogh van augustus 1879 tot oktober 1880 verbleef. Het huisje van Van Gogh – in de jaren zeventig maar net van de sloop gered – wordt op dit moment ingrijpend gerenoveerd.

Prachtige beelden in de kerkEric Soubry is een gepensioneerde Navo-militair uit Vlaanderen, die nu mensen rondleidt in zijn geliefde Mons. Ik ontmoet hem op de Grote Markt. En leer dat er gevels zijn uit de Bergense en uit de Doornikse school.

Het stadhuis van Bergen uit de 15e eeuw heeft een klokkentoren – die daar overigens pas in 1717 op is gezet. Het stadhuis is niet voor het publiek geopend, maar met gids Eric mag ik toch een kijkje nemen in de trouwzaal, met een plafond uit 1682 in Italiaanse stijl.

Aan de achterzijde van het stadhuis ligt ‘de burgemeesterstuin’. Die burgemeester hier is trouwens een verhaal apart: dat is namelijk de socialist di Rupo, zoon van Italiaanse immigranten. Tot voor kort premier van België nota bene, die natuurlijk helemaal geen tijd heeft voor het burgemeestersambt hier. Dat wordt dan ook gedaan door een soort plaatsvervanger. België ten voeten uit…

Mons leed onder beide wereldoorlogen.De Stiftskerk van de Heilige Waldetrudis is om meerdere redenen bijzonder. Allereerst het prachtige interieur van deze kerk uit de 15e en 16e eeuw. De plattegrond vertoont een Latijns kruis, met 29 kapellen rond het hoofdschip. De prachtige beelden – uit de 16e eeuw! – zijn gemaakt uit albast, een soort gips. En natuurlijk ga je dit kerkgebouw binnen om de Gouden Koets te zien. Nee, geen prinsjesdag hier, dit is de Gouden Koets (18e eeuw) die wordt gebruikt tijdens de jaarlijkse Drievuldigheidsprocessie, beter bekend als de Dou dou feesten van Mons. Een traditie die teruggaat tot de 14 eeuw! Een enorm spektakel waar praktisch alle bewoners elk jaar naar uitkijken. Het barokke belfort (17e eeuw, Unesco) is het symbool van de stad: nu nog gesloten, maar er wordt gewerkt aan een bezoekerscentrum.