Möhnesee: stuwmeer met historie

Schitterende camperplek

Deel 3 van onze Sauerland-tips voor campers.

Eén van de mooiste uitzichten over het Sauerland heb je vanaf de uitkijktoren (op 640 m) de Hohe Bracht onder Lennestad, tussen Bilstein en Altenhundem. Een prachtige weg leidt ons omhoog en er is ruim voldoende parkeerruimte aan de voet van de toren. We drinken hier een voortreffelijke kop koffie. Vanaf deze plek kun je ook verschillende rondwandelingen maken.

WL-150520-114

© Willem Laros Schitterende camperplek aan de Möhnesee.

WL-150520-111

© Willem Laros

Wohnmobil-Stellplatz Delecke

We verlaten het Sauerland via de Möhnesee. Wohnmobil-Stellplatz Delecke – eigenlijk de mooiste die we op deze trip tegenkwamen – ligt letterlijk boven Campingplatz Möhnesee, die direct aan het water ligt. De camperplek bestaat uit een aantal terrassen. Er zijn ruim dertig stroomaansluitingen beschikbaar. Betalen gebeurt in een – niet wisselende – automaat. Een heerlijke plek!

Stuwdam

Via de zuidoever rijden we naar de stuwdam, een schitterend bouwwerk uit het begin van de 20e eeuw. Aan de voet is een parkeerplek. De damwand is in 1943 door de Engelsen gebombardeerd met een speciaal hiervoor ontwikkelde bom: de rol- of rotatiebom. Die viel uit een vliegtuig, kaatste en rolde richting de damwand, zonk en op tien meter diepte volgde de ontploffing. De tien meter hoge vloedgolf die dit veroorzaakte kosten zeker 1500 mensen het leven. Maar het veroorzaakte niet het effect waarop de geallieerden hoopten. In oktober van hetzelfde jaar was het gat weer gedicht en er zijn geen nieuwe pogingen ondernomen de damwand te beschadigen.

WL-150520-117

© Willem Laros

Wat een heerlijke streek is het Sauerland! Wandelen is onze favoriete activiteit hier. Het is heuvelachtig, maar voor praktisch iedereen goed te doen. Er zijn veel uitgezette routes, en de prijs-kwaliteitsverhouding in de horeca is doorgaans dik in orde. Wat ons betreft: tot de volgende keer!

Wohnmobil-Stellplatz Delecke, www.moehnesee.de

Prijs: €15,- per nacht (betalen in automaat), douchen, toilet en water gratis. Geen bewaking.

Toch liever op de camping hieronder? Campingplatz Möhnesee, www.campingplatz-moehnesee.de

Tags: