Mensen maken een foto boeiend

Vakantiefotografie

Vakantiefoto’s kunnen over alles gaan: landschappen, steden, musea, kerken, campings, activiteiten en nog veel meer. Vaak zie ik mensen wachten met het maken van een foto ‘omdat er mensen in de weg lopen’. Als ik fotografeer is het vaak het omgekeerde: ik wacht tot er mensen in beeld zijn. Want mensen maken een foto ‘levend’, of mensen geven de dimensies van een landschap aan. Drie voorbeelden.

Foto 1:

Het haventje in Honfleur, Frankrijk. Een foto maken zonder mensen is hier onmogelijk, op een zonnige dag in het vakantieseizoen. Maar ik ben op zoek niet naar een massa mensen, maar naar een ‘beeldbepalend’ mens. Zoals deze zoete pinda’s verkoper. Ik sta er enige tijd met een kleine camera, alsof ik de gevels wil fotograferen. Na twee minuten schenkt hij al geen aandacht meer aan me.

WL-150801-018

Foto 1: Het haventje in Honfleur in Frankrijk

Foto 2:

De tweede foto, in Zwitserland gemaakt, vind ik leuk door de tekst op de rug van deze religieuze figuur. Humor in fotografie: ik houd er van.

WL-150722-446

Foto 2: Humor in fotografie

Foto 3:

In de derde foto zorgen mensen – piepklein – voor de juiste verhouding in het landschap. Deze Zwitserse gletsjer is enorm, maar met de mensen ervoor zie je pas hóe enorm de Aletschgletser is.

WL-150723-821

Foto 3: Zwitserse gletsjer