LPG Fix ontwikkelt LPG-fles houder met Europese goedkeuring

Brandstof populair onder camperbezitters

Vorige Overzicht Volgende

Het aan de pomp vullen van een LPG-fles is in veel landen alleen toegestaan als dit van buitenaf met een vulnippel kan en de fles zodanig aan de carrosserie is bevestigd dat deze als gastank kan worden gezien. Voor het op die wijze bevestigen van een LPG-fles is door LPG Fix B.V. uit Heerle (Noord-Brabant) nu een rvs-houder ontwikkeld. Voor deze houder, de LPG Fix, is intussen Europese goedkeuring verkregen. Met de juiste bevestiging van de LPG Fix kan voor de camper nu een zogenaamde G607-verklaring worden verkregen. Deze verklaring is vereist in onder meer Duitsland en Oostenrijk.

Europese richtlijnen schrijven voor dat een van buitenaf te vullen LPG-fles dezelfde G-krachten moet kunnen weerstaan als de brandstoftank van een voertuig. De LPG Fix kan hiertoe op diverse manieren aan de carrosserie worden bevestigd: in veel gevallen zal dit met behulp van de extra bodemplaat gebeuren.

WL 191125 025 2LPG is vooral populair bij mensen die met hun kampeerauto vaak in het buitenland verblijven. Voor propaanflessen bestaat geen Europese standaard: een lege omruilen tegen een volle kan na het passeren van een landsgrens dus meestal niet. LPG is in veel landen wel verkrijgbaar. Daarbij is LPG gemiddeld de helft goedkoper dan propaan.
In Nederland wordt het vullen van een LPG-installatie met vulnippel in een kampeerauto doorgaans gedoogd, in veel andere landen is het gewoon toegestaan.

De LPG Fix is vanaf medio januari 2020 verkrijgbaar voor een prijs van 249 EUR. De houder wordt geleverd met een strip voor bevestiging van de bodemplaat aan het chassis.

Thema's