Bergen & meren van Levico en Caldonazzo

Van wandelschoenen tot pootjebaden

Na een paar dagen aan het water waar we hebben genoten van zwemmen en suppen (staand peddelen op een grote lichtgewicht surfplank) hebben we nu zin om die fraaie bergen rondom de meren Levico en Caldonazzo te gaan ontdekken.

val2

© StoryTravelers

Er is veel informatie verkrijgbaar over routes en in het dal zijn er talrijke wandelpaden die voor iedereen te doen zijn. Zo is er bijvoorbeeld een leuke wandeling van klein uurtje langs het Levicomeer naar de biotoop of op de heuvelrug van Tenna van waar je een prachtig uitzicht hebt en ook nog een fort uit WOI kunt bezichtigen.
Maar wij willen nu hogerop, immers hier ligt de unieke bergketen Lagorai die zich over zo’n 50 km uitstrekt tussen Valsugana en Val di Fiemme.

 

Cima d’Asta

De hoogste top is de Cima d’Asta (2.847 m) en het gesteente is van een bijzondere, soms dieprode, kleur omdat dit gebergte vulkanische resten bevat. Een prachtig natuurgebied dat met honderden kilometers aan wandelpaden, schitterende flora en door de ontbrekende liften heerlijk rustig is.
Je kunt hier diverse meerdaagse routes lopen zoals de “Translagorai” die op de Panarotta boven Levico Terme start of de “Hoogteweg van het Graniet” langs de Cima d’Asta. Voor dergelijke wandelingen moet je wel ervaring hebben danwel een gids inhuren.

 

val1Passo Brocon

Om op hoogte te starten kun je naar Passo Manghen rijden. Deze bergpas is regelmatig onderdeel van de jaarlijkse wielerronde Giro d’Italia en ook motorrijders vinken deze graag van hun lijstje af. Net onder de top ligt de hut, waar je kunt parkeren en diverse wandelingen maken.
We beslissen echter naar de Passo Brocon (1.616 m) te gaan die iets oostelijker ligt en de “trodo dei fiori” (bloemenroute) te wandelen.

 

Een mooie route vanwege de bloemenpracht en het uitzicht op de vallei. Bovendien zijn er nog enkele resten van de WOI zichtbaar omdat in deze streek destijds heftig is gevochten. De route is zo’n ruim 4 km en in 2 uur goed te lopen.

 
Aan het eind van de middag komen we terug in het dal bij de meren en doen snel de wandelschoenen uit. We steken de warme voeten in het water, genieten intens van het pootjebaden met een verfrissend glas wijn in de hand. Vakantie ten top!

 

Klik hier voor meer informatie over wandelingen in Valsugana Lagorai.