Kamperen in Noorwegen Deel 1/3: Natuur

Ga eens twee weken kamperen in Noorwegen en je bent gegarandeerd ‘verkocht’. (En blut, maar dat is een ander verhaal.) Wat een geweldig mooi land is dit en wat een fantastische kampeermogelijkheden zijn daar. Er zijn heel veel campings, vele met goede voorzieningen maar ook genoeg terreinen zonder enige voorzieningen van betekenis.

WL-170704-038

Rust, ruimte, natuur. Daarvoor ga je naar Noorwegen.

Overal kamperen

Ook camperplaatsen kom je regelmatig tegen. En dan mag je ook nog eens buiten de terreinen kamperen, mits je je netjes gedraagt – maar welke echte kampeerder doet dat niet – en je niet bij iemand in zijn tuin gaat staan. Een overnachting aan een meer, aan een fjord, bij een prachtig stadje vol houten huizen, het laat onvergetelijke indrukken achter.

WL-170704-019

Caravans, maar ook veel kampeerauto’s kom je in Noorwegen tegen.

Ons einddoel zijn de Lofoten, een groepje (schier)eilanden op zo’n 300 kilometer boven de noordpoolcirkel. We nemen de veerboot van Hirtshals naar Langesund en trekken daarna in noordelijke richting via Trondheim naar boven. Rond Oslo zijn enkele stukjes snelweg waar de maximumsnelheid 110 km/h is, verder is het overal 80 en een enkele keer 90 km/h. Op de tweebaanswegen – en soms minder – ook meer dan genoeg. Al kun je wel de pech hebben wat langer achter een trage vrachtwagen te moeten rijden, die bij de minste of geringste stijging terugzakt naar 40 km/h…. Maar het is vakantie, dus tijd genoeg!