Jubileum Hoge Veluwe: lezingen over grondleggers Anton en Helene

Gratis toegang (excl. toegang park) - 6 juni

Kröller-MüllerDe Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe bestaat dit jaar 80 jaar. Dat wordt gevierd met tal van activiteiten. Centraal daarbij staan gratis bij te wonen lezingen over Anton en Helene Kröller-Müller, stichters van het Park. En wie kan deze lezingen beter verzorgen dan de biografen van de beroemde echtelieden? Ook professor Jan van Hooff verzorgt lezingen. Hij vertelt zoals alleen hij dat kan over het gedrag van dieren.

Boek Anton Kröller

Op 5 juni a.s., tijdens de jubileumviering van het Park, presenteerde Ariëtte Dekker haar boek Anton Kröller (1862 – 1941); Leven op krediet. Het boek vertelt het verhaal van een van de machtigste en meest omstreden zakenlieden van zijn tijd. Gesteund door een bloeiende kapitaalmarkt bouwde hij zijn bedrijf Wm.H. Müller & Co uit tot een wereldconcern, met graanbelangen in Rusland, Roemenië en Argentinië en ijzerertsmijnen in Algerije, Zweden, Spanje en Frankrijk. Opportunisme kon hem niet ontzegd worden; vóór en gedurende de Eerste Wereldoorlog voorzag Kröller zowel de Duitsers als de Engelsen van ijzererts en graan. Op 6 en 7 juni vertelt Dekker over haar onderzoek naar de handel en wandel van Kröller en over wat wij tot nu nog niet van hem wisten.

Van Helene Kröller-Müller verscheen in 2010 een biografie. Eva Rovers schreef De eeuwigheid verzameld, het leven van Helene Kröller-Müller, bekroond met de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs. Het is een boek over de misschien wel bekendste kunstverzamelaar uit de Nederlandse geschiedenis. In iets minder dan twintig jaar bracht zij een kunstcollectie bijeen van ruim 800 schilderijen, ongeveer 275 beelden, circa 5000 tekeningen en bladen grafiek en bijna 500 stuks kunstnijverheid. Helenes verzameling is tot op de dag van vandaag te bewonderen in het Kröller-Müller Museum, dat zich in Het Nationale Park De Hoge Veluwe bevindt. Ook Eva Rovers geeft op 6 en 7 juni lezingen over haar boek.

In hetzelfde weekend zijn er lezingen van Professor Jan van Hooff, onder meer bekend van zijn optredens bij De Wereld Draait Door. Zijn verhaal, ‘Apen apen apen na?’, gaat over het hoe en waarom van het gedrag van dieren. Hoe kan het dat dieren gewoon vanzelf ‘weten’ wat ze moeten doen en wanneer ze dat moeten doen? En: dieren kunnen van anderen leren, maar hoe doen ze dat? Leuk voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen.

Praktische informatie

Lezingen Helene Kröller-Müller: 6 juni van 15.30 tot 17.00 uur, 7 juni van 11.30 tot 13.00 uur
Lezingen Anton Kröller: 6 juni van 13.30 tot 15.00 uur, 7 juni van 15.30 tot 17.00 uur
Lezingen Jan van Hooff: 6 juni van 11.30 tot 13.00 uur,  7 juni van 13.30 tot 15.00 uur
Kosten: gratis (excl. entree Park)

Meer info en reserveren (noodzakelijk): www.hogeveluwe.nl/jubileum