Herfst rond Höxter

Zin in een lang weekend iets anders?

Kulturland Kreis Höxter. Nooit van gehoord? Ik neem je niks kwalijk: zonder de kaart van Duitsland voor me kon ik me er ook geen voorstelling van maken. Bekendere namen zijn wellicht het Teutoburgerwald en het Weserbergland. Daartussen, daar moet je het – volgens het VVV van Höxter althans – misschien wel mooiste wandel- en fietsgebied van Duitsland zoeken.

Prachtig uitzicht vanaf de KöterbergTonenburg

De temperatuur is 20 graden, begin november. Tegelijk zie ik overal al aankondigingen voor kerstmarkten. Ook de kerstbomenverkoop begint hier al bijna. Tonenburg, met een heuse burcht waarin het echtpaar Gesine Kramer en Pete Mackenroth sinds 2013 woont, is een middeleeuwse verdedigingsburcht uit de 14e eeuw. Gebouwd in opdracht van een abt uit Corvey, Rupert v. Horhusen. De grootste veranderingen vonden plaats in de baroktijd, 16e-17e eeuw. De burcht was in tijden van oorlog een toevluchtsoord voor geestelijken en burgers. Het is intussen verreweg het oudste weer bewoonde gebouw in de wijde omgeving. Ook tijdens de laatste twee wereldoorlogen is de burcht, met  De Tonenburg - 14 eeuwtwee meter dikke muren, als schuilplaats benut. Je kunt er heerlijk eten…

Unesco

Gesine nodigt me uit een kijkje in de toren te nemen. In de voormalige brouwerij is nu het restaurant ondergebracht. De voormalige Benedictijner abdij Corvey, aan de oever van de Weser en gebouwd in de 9e en 10e eeuw (!), is in juni 2014 door de Unesco erkend als werelderfgoed. Het werd daarmee het 39e werelderfgoed in Duitsland. Het klooster was in de vroege middeleeuwen een van de belangrijkste in Europa. Als ik er op maandagochtend ben zijn er alleen drie bussen met bejaarden. Ik loop een rondje – en kom geen hond tegen.WL-141103-085

Köterberg

Een bekend trefpunt hier is de Köterberg. Nou ja, nog net geen 500 meter hoog, maar wel het hoogste punt hier in de omgeving. Ik zie zelfs een helling van 17%. Vanaf boven heb je zicht op – ik heb het niet gecontroleerd – 62 stadjes en dorpen, de Harz, het Sauerland, het
Teutoburgerwald en zelfs Kassel. De koffie met appeltaart smaakt hier ouderwets lekker.

Benedictijner abdij CorveyWaterburcht Vinsebec

Met een routekaartje van Kulturland Kreis Höxter op het dashboard volg ik de route richting Steinheim en vervolgens naar de waterburcht Vinsebeck. Als ik daar foto’s maak komt een vrouw naar me toe die meldt dat het fotograferen van de burcht niet is toegestaan. Ik barst bijna in lachen uit, maar bedenk me gelukkig net op tijd dat dit niet beleefd is. Uiteraard ga ik daarna gewoon verder met foto’s maken… “U belt de politie maar als u hier problemen mee heeft”, besluit ik de conversatie. En hoewel ik nog zeker een half uur ben gebleven – ik maak in zo’n situatie automatisch méér foto’s dan ik ooit van plan was – heb ik niemand meer gezien. Alles wat vanaf de openbare weg zichtbaar is mag je fotograferen. Dat is in Duitsland niet anders dan bij ons.

Kulturland Kreis Höxter, op 360 km van Utrecht, heeft mij positief verbaasd. Vooral vanwege het heerlijke landschap, de bossen, de stadjes en – in de zomer althans – de vele terrasjes onderweg. Zin in een lang weekend iets anders? Dan is Kulturland Kreis Höxter een uitstekende bestemming.