Herfst: paddenstoelen en kleuren fotograferen!

Tips voor de beste resultaten

wl-151013-370

[© Willem D A Laros] Ook met compactcamera zijn prima resultaten te bereiken. Panasonic LX100.

De herfst. De één wordt er wat neerslachtig van, de ander vindt het elk jaar weer het mooiste seizoen dat er is. Of je doet net als Viva kamperen: je geniet gewoon van het mooie dat elk seizoen te bieden heeft! In de herfst gaan we naar buiten om de kleuren te bewonderen die de natuur ons in dit seizoen voortovert. Wat een schakeringen in groen, geel, rood, bruin als we naar boven kijken.En wat een variatie aan zwammen of paddenstoelen als we omlaag kijken.

 

 

Heel veel mensen vinden het fotograferen van paddenstoelen leuk en dat is het ook. Een paar tips voor de beste resultaten. Alles valt of staat met een scherpe foto. Zorg dat de camera dus niet kan bewegen tijdens het maken van de foto. Dat kan met een statief, maar ook met een rijstzak, een fototas of iets anders waar een camera stevig op staat. Door de zelfontspanner te gebruiken hoeft de camera niet aangeraakt te worden tijdens het maken van de foto.

Vaak kies je voor een onscherpe achtergrond. Dat bereik je met een laag f-getal (diafragma). Onthoud: hoe lager (het diafragma-getal) hoe vager (de achtergrond). Let er wel goed op wàt je uiteindelijk scherp wilt hebben.

De mooiste compositie krijg je doorgaans als jet je hoofdonderwerp uit het midden plaatst.

wl-151013-369

[© Willem D A Laros] Houd het ‘hoofdonderwerp’ uit het midden voor een mooiere compositie.

 

wl-151012-163

[© Willem D A Laros] De herfst is een feest van kleuren!