Hendrick Hamel: nooit van gehoord?

Mooie camperplek bij Gorinchem
WL-171021-362

Camperplaats De Punt bij Gorinchem ligt in de jachthaven, op loopafstand van het historische centrum.

Bij een bezoek aan Gorinchem kun je nauwelijks om Hendrick Hamel heen.

Niet de bekendste Nederlander, maar wel de bekendste Nederlander in Korea. Dat zit zo. Hamel werd in 1630 in Gorinchem geboren. Als twintigjarige trad hij in dienst van de V.O.C., uiteindelijk als boekhouder en dat was een officiersfunctie in die tijd. Met aanzien dus!
 
 
 
 

In 1653 werd de ‘Sperwer’, waar Hamel toen aan boord was, getroffen door een storm. Het schip sloeg kapot op een onbekende kust. Onder de overlevenden behoorde Hamel. Hoewel ze dachten op een onbewoond eiland te zijn werden ze even later gevangen genomen, in opdracht van de koning van Korea. Want daar waren ze terecht gekomen.
WL-171021-323

Het oude centrum van Gorinchem is prachtig.

De koning nam Hamel en zijn 35 mede-overlevenden in dienst als lijfwacht. Ontsnappen leek niet mogelijk, maar het lukte Hamel en zeven anderen na dertien jaar toch. Zij meldden zich in Japan bij een handelspost van de V.O.C.. Deze gaf Hendrick Hamel opdracht zijn belevenissen op te schrijven. Dankzij dit ‘Hamel Journael’ werd Korea in West-Europa bekend: het boek verscheen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.
 
 
 

Voor de Koreanen is ‘onze’ Hendrik Hamel zó belangrijk dat alle kinderen op school over hem leren. Er zijn drie musea in Korea aan Hamel gewijd. In 1692 overleed Hamel. In Gorinchem. Dus verbaas je niet langer over de vakantie vierende Koreanen die je in Gorinchem tegen kunt komen. Zij komen voor Hendrick Hamel.

 

Bron: Hamel museum, Gorinchem, www.hamelhuis.nl.
 

De ligging van camperplaats De Punt