Filevrije Alpen route

Alternatieve route via de Felbertauerntunnel

Voor de mensen die via de Alpen naar het zuiden willen is dit wellicht nog een goede tip. De Brennerpas en de Tauerntunnel geven nogal eens een opstopping. Zelf heb ik wel eens enkele uren over de Brenner gedaan. En dan nog niet eens met een caravan aan de auto.  Niet op zaterdag reizen – dat helpt al heel wat. Er is nog een andere Alpen route mogelijk.

WL-150907-125Als alternatief  is er de 5,3 kilometer lange  Felbertauerntunnel (toltunnel € 11) in het zuidwesten van Oostenrijk, in het natuurgebied Hohe Tauern. Deze tunnel doorboort de uitlopers van de Großglockner en de Großvenediger. Westelijk van de Felbertauerntunnel ligt dan de Brennerpas. Ten oosten van de Felbertauerntunnel ligt de Tauerntunnel. Verder zijn er nog enkele kleine passen tussen deze twee hoofdroutes die noord-zuidverbindingen mogelijk maken, zoals de Staller Sattel en de Plöckenpas.

Fendt2018rijdendPrachtige route

Behalve minder drukte biedt deze route ook nog eens mooie uitzichten! De tol is altijd elf euro, of je nu met een personenwagen, een kampeerauto of een combinatie rijdt. En het is daarna ook nog mogelijk om de Oostenrijkse autosnelweg te mijden: dat scheelt ook weer. Al met al kan dat een besparing tot zo’n 60 euro opleveren, heen en terug. En dat is toch weer een etentje…

 

Passen rijden met een caravan vergt wel enige extra kennis als het gaat om optrekken, schakelen en afremmen. In grote lijnen: liever meer toeren dan te snel schakelen. En afremmenmet tussenpozen, niet aanhoudend. Met een camper is het allemaal wat ‘eenvoudiger’.