Fietsroute van het Jaar

Twee nominaties

Twee routes zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2015:

  • De Tour de Manche in Frankrijk en Engeland
  • Alpe Adria Radweg in Oostenrijk en Italië

Op zaterdag 31 januari 2015, tijdens de eerste dag van de beurs, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar. Dat gebeurt in zaal G.111, om 10.15 uur. Aansluitend geeft de winnaar een presentatie van de route.

De jury beoordeelde twaalf recente of recent gewijzigde routes voor de uitverkiezing op basis van criteria als:

  • bewegwijzering
  • kwaliteit
  • wegdek
  • originaliteit van het thema.

Opvallend is dat beide genomineerde routes grensoverschrijdend zijn; een resultaat van nauwe samenwerking tussen regio’s in verschillende landen. De Tour de Manche was in 2014 ook al genomineerd.

Tour de Manche

2015-01-21TourdeMancheDe Tour de Manche is een 1200 km lange fietsroute rondom het Kanaal die Zuidwestelijke Engelse fietspaden verbindt met de kust van Bretagne en het binnenland van Normandië. De route loopt in Frankrijk van Roscoff in Bretagne tot Cherbourg in Normandië en gaat in Engeland verder van Poole (Dorset County) tot Plymouth (Devon County). Beide overtochten worden verzorgd door Brittany Ferries, één van de partners van het overkoepelende project Cycle West.

Winnaar 2014

De Vennbahn was Fietsroute van het Jaar 2014. Een grensoverschrijdend fietspad van 125 km over de voormalige spoorbaan van het Duitse Aken, door de Eifel en de Ardennen, naar het Luxemburgse Troisvierges.