The Cotswolds: puur Engeland

Zon niet gegarandeerd, genieten wel

WL-130916-081Van noord naar zuid zo’n 160 km: hiermee is het gebied The Cotswolds in Engeland groter dan menigeen denkt. In het bekende en populaire gebied ten westen van de Britse hoofdstad liggen honderden kleine dorpjes en stadjes ‘verstopt’. Er wonen heel wat BE’ers (Bekende Engelsen) die van de oorspronkelijkheid van het gebied houden en toch dichtbij Londen willen zijn. Maar voor kampeerders vormen The Cotswolds gewoon een schitterend buitengebied. Engelser dan Engels!

 

WL-130916-030“There you go darling”, zegt de vrouw bij een Starbucks langs de snelweg als ze me het wisselgeld overhandigt. Heerlijk, die soepele omgangsvormen van de Engelsen. ‘Service’ langs de snelweg staat hier voor vaak complete winkelcentra, met natuurlijk een tankstation en diverse horeca, maar ook andere zaken. Tot en met mobiele telefoonwinkels. Engeland is niet je reisbestemming als je zonzekerheid zoekt. Maar zie, na een grijze en natte dag worden we de volgende wakker onder een strakblauwe lucht. In het park achter onze camping wonen heel veel vogels, waaronder de gele kwikstaart. Bij een mooi dorpje waar we even stoppen voor een foto loopt een bus met Japanners leeg. Studenten die ‘het toerisme op het platteland’ komen bekijken. “These guys are from Holland”, meldt de Engelse begeleider na ons gesprekje. Het levert ons zowaar een Japans applausje op. WL-130916-017Michelle Follet van de Burford Garden Company leidt ons even snel rond door het complex, daarna kunnen we zelf rondkijken. Wat deze Company is? Als je aan komt rijden lijkt het een tuincentrum. Maar eenmaal binnen val je van de ene verbazing in de andere. Veertig jaar geleden startten Nigel en Louise Johnson een klein tuincentrum, nu uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort. Met veel meer dan tuinspullen, tot en met een supermarktje, kunstgalerie, antiekzaak en speelgoedwinkel aan toe. Mensen uit de wijde omgeving komen hier inkopen doen, of gewoon ‘een dagje uit’.

Nederlandse bloembollen

Uitgangspunten bij Burford zijn vooral: Engels fabrikaat, kleinschalig geproduceerd, origineel en mooi. Een heel team zoekt voortdurend naar producten die hieraan voldoen. Veel jonge kunstenaars biedt dit kansen. Ook aan de presentatie wordt veel aandacht besteed. De bloembollen? Die komen dus uit Nederland… Half september wordt een groot deel binnen het complex voorbereid voor een enorme kerstshow. Ondernemers uit heel Europa komen kijken naar de innovatieve aanpak van dit familiebedrijf. Buiten staat een man in zijn Sunbeam uit 1928 op zijn vrouw te wachten. Hij vertelt graag over zijn auto, waarvan hij een paar jaar geleden de motor helemaal heeft gereviseerd. “De auto is betrouwbaar, maar de chauffeur…”, lacht zijn vrouw bij het instappen. WL-130918-236Al zolang we kunnen terugkijken in de geschiedenis van The Cotswolds wonen er mensen. Er heerste ook vroeger een soort microklimaat, het was er altijd veilig en de grond was en is vruchtbaar. Het Cotswold schaap levert wol voor de wolindustrie, die hier al eeuwen bestaat. Sinds 1982 leggen de Cotswold Woollen Weavers zich toe op het ontwerpen en produceren van wollen kleding. “Wij ademen het wolverleden van The Cotswolds”, noemt Trish Poole dat: zij is met twee andere personen eigenaar van het succesvolle bedrijf. “Wij laten ons inspireren door de zachte kleuren van The Cotswolds om ons heen.” Het Sudeley Castle – particulier bezit met een koninklijk tintje – is in de volle regen vast net zo mooi als anders. We gaan dus toch maar op pad, want dit is een bijzonder kasteel (met ruïne en kerk), fraai gelegen tegen de heuvels van The Cotswolds. De dame die de rondleiding verzorgt weet veel en vertelt het vol (Engelse) humor. Foto’s maken binnen mag niet: het is privéterrein, het kasteel wordt deels gewoon bewoond.

Kathedraal

WL-130917-157De Tewkesbury Abbey – die eigenlijk The Parish Church of St Mary the Virgin, Tewkesbury with Walton Cardiff heet – is een prachtige kathedraal, in de 12e eeuw gebouwd voor Benedictijner monniken. Als wij binnen zijn begint de organist te spelen – soms zit het mee – en even later treedt er zelfs een heel koor binnen om te repeteren. Prachtig! Voordat we de terugtocht naar Hull aanvaarden brengen we in Bourton-on-the-Water nog een bezoek aan het Cotswold Motoring museum. Een geweldige, op z’n Engels uitgestalde verzameling historische auto’s, motoren en speelgoed. Zeven zalen waarin je je ogen uitkijkt. Het museum won recent een belangrijke Engelse prijs en terecht: hier kun je met gemak een hele dag doorbrengen! In Hull ligt de veerboot van P & O Ferries naar Europoort te ‘gloeien’ in het laatste zonlicht. The Cotswolds waren geweldig. Afscheid van Engeland nemen is eigenlijk altijd een beetje droevig. WL-130918-253