Onderhoud: de sleutel voor een onbezorgde vakantie

Pech onderweg: daar zit je tijdens je vakantie zeker niet op te wachten. En toch kan het gebeuren: een trekauto, caravan en kampeerauto zitten boordevol met techniek en dus kan er weleens iets mis gaan. Een caravanband loopt leeg (want deze is niet tijdig vervangen), een uitdraaisteun zit vast (want deze is niet gesmeerd), de caravan lijkt niet te remmen (niet goed afgesteld). Met een tweejaarlijkse BOVAG onderhoudsbeurt is deze ‘pech’ zo goed als uitgesloten.

Ons verblijf tijdens de vakantie gebruiken we niet permanent, maar als we er dan mee reizen en er in ‘wonen’, willen we wel graag dat alles naar behoren werkt. En dat we veilig kunnen rijden, veilig gas kunnen gebruiken (koken, verwarmen) en dat opbouw en onderstel in orde zijn.

Onderhoud loont

Het advies van de Viva Kamperen bedrijven is om een recreatievoertuig ten minste elke twee jaar een keer een BOVAG onderhoudsbeurt te geven. Bij intensief gebruik – twee maanden per jaar of langer – is een jaarlijkse controle verstandig. Een BOVAG Onderhoudsbeurt Caravan is een combinatie van keuring en onderhoud aan alle belangrijke onderdelen. De onderdelen die dus te maken hebben met de veiligheid onderweg en op de camping. De controle omvat maar liefst zestig punten, waaronder de banden, de remmen en de gasinstallatie. Veiligheid is onbetaalbaar en daarom kunnen we gerust stellen: onderhoud loont!

Keuringsrapport

Als tijdens de keuring blijkt dat onderdelen defect of versleten zijn worden ze gerepareerd of vervangen. Op de afgesproken tijdstip staat de caravan weer klaar, met daarbij een uitgebreid keuringsrapport. In dit rapport kunt u vinden op welke punten is gecontroleerd en wat de bevindingen van de keurmeester zijn. Soms staan er opmerkingen of aanbevelingen bij, zoals: ‘volgend jaar banden vervangen’. Bij goedkeuring wordt de caravan voorzien van een BOVAG-keuringssticker, met daarop maand en jaartal van de goedkeuring. Want net als elke keuring is ook deze een momentopname.

Zullen we de voordelen van de BOVAG Onderhoudsbeurt Caravan nog even op een rijtje zetten? Dat ziet er dan zo uit:

  • Controle op wettelijke eisen
  • Controle op veiligheid (onderweg en op de camping)
  • Uitgebreid keuringsrapport
  • Noodzakelijk onderhoud wordt uitgevoerd
  • In overleg: reparaties worden uitgevoerd
  • BOVAG-sticker bij goedkeuring
  • Drie maanden garantie op reparaties

De Viva Kamperen specialist kijkt met de ogen van een kampeerder naar uw caravan, dus let de monteur in de werkplaats ook op zaken die een niet-gespecialiseerd bedrijf gemakkelijk over het hoofd ziet. Zoals de stroomvoorziening in de caravan en de werking van de kachel.

De standaardbeurt kan – tegen meerprijs – worden uitgebreid met extra controles, zoals die van de watervoorziening en de accu, of het balanceren van de wielen en het afstellen van de mover. Natuurlijk is de BOVAG onderhoudsbeurt te combineren met groot of kleiner schadeherstel en het in- of opbouwen van accessoires (zoals fietsenrek, airco, schotelantenne)

Onbezorgd

“Uw caravan staat weer klaar.” Heerlijk zo’n telefoontje: je weet dan dat de caravan weer in topconditie is voor een onbezorgde vakantie. Het is het maximale wat je als bezitter van een caravan kunt doen in het belang van je eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.