De ‘caravanplek’: wanneer kunnen we die verwachten?

Dit is toch 'discriminatie'?
WL-151228-190

Met de caravan op een camperplek. Het kon een keer niet anders.

Eigenlijk ben ik stomverbaasd dat er tot nu toe niemand is gevallen over de in mijn ogen maar moeizaam te verklaren ‘discriminatie’ tussen kampeerauto’s en caravans. Of ik moet het gewoon totaal hebben gemist. En dan heb ik het niet over de situatie op weg, ook niet over die op de camping, maar over de discriminatie op de standplaatsen buiten de camping. De camperplekken dus, die je vooral in Duitsland en Nederland hebt.

Plekken waar je mooi aan de rand van een stadje staat, en meestal voor weinig. Waarom zijn zulke plekken er alleen voor campers en niet voor caravans?

Ik probeer een paar verklaringen te vinden. Een camper neemt minder ruimte in. Nou, nee, ik zie steeds vaker campers voorbijkomen met de lengte van een complete touringcar, zoals een autobus tegenwoordig heet. En vaak hangt daarachter dan nog een auto, want mobiel ben je met zo’n enorm voertuig natuurlijk geenszins. De meeste caravans zijn zo’n vier tot zes meter lang: de auto kan wel even ergens anders staan. Dat kan het dus niet zijn.
Een kampeerauto heeft alles aan boord. Ja, dat is vaak waar, vaak ook niet trouwens. Maar voor de meeste caravans is dat niet anders. Als er water aan boord is houden de bewoners het in hun caravan zonder terreinvoorzieningen ook met gemak enkele dagen uit. Langer mag je toch niet op een camperplek staan. De koelkast gaat op gas – werkt deze nog beter ook – en voor de rest zorgt een boordaccu, die gevoed wordt door één of meer zonnepanelen.
De kampeerautobezitter heeft minder te besteden, dus die goedkope plekken zijn aan hem wel besteed. Nou, moet ik dat serieus weerleggen?

Een camper- èn caravanplek

Ik pleit voor een camper- en caravanplek. Geen discriminatie van de caravanbezitter! Dezelfde plekken, dezelfde regels. Benieuwd welke gemeente dit als eerste oppakt. Of zie ik een heel belangrijk argument om caravans te weren van camperplekken over het hoofd? Nee, ik ga dit niet voorleggen aan het Europese Hof van justitie. Er worden ook geen mensenrechten geschonden. Greenpeace hoeft geen campers aan kettingen vast te klinken. Maar ik wil met mijn caravan ook gewoon op zo’n mooi plekje aan die rivier staan, of bij dat dorpje.
Eén keer stond ik al op een camperplek, met de caravan. Het was hartje winter, tussen kerst en nieuwjaar. Op weg naar de wintersportcamping dachten we te overnachten op een camping, maar die bleek gesloten. Althans de receptie. Vóór de camping was een grote camperplek. “Ga je toch gewoon daar staan”, zei een kampeerautobezitter. “Het is nu niet druk en er is niemand die zich daaraan stoort.” Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Ik had mijn caravanplek te pakken.