Camperplek aan de Twistesee

Met link naar ons Oranjehuis

© Willem Laros Camperplek aan de Twistesee bij Bad Arolsen.

In mei bezochten we het Sauerland. Eerder waren we aan de Edersee, nu aan de Twistesee. Bij Bad Arolsen. Een neef van prinses Beatrix woont nog altijd in Bad Arolsen, ten noorden van de Edersee en een erg leuk plaatsje om te bezoeken. Het residentieslot – begin 18e eeuw -  waarin deze neef woont is gebouwd in barokstijl naar het voorbeeld van Versailles. Er zijn rondleidingen, slotconcerten in de Steinerner Saal (stenen zaal) en exposities in de westvleugel. De wapencollectie is zonder gids te bekijken. Bezoekers krijgen een catalogus met een beschrijving van de wapens en vertrekken.

WL-150518-044

© Willem Laros Prachtig slot in Bad Arolsen – een neef van prinses Beatrix woont hier nog altijd.

In 1858 werd in het kasteel Emma van Waldeck-Pyrmont geboren, koningin-regentes der Nederlanden. Zij was de tweede echtgenote van koning Willem III der Nederlanden van 7 januari 1879 tot zijn dood op 23 november 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Als regentes nam zij het koninklijk gezag waar: eerst enkele dagen voor de dood van haar echtgenoot, de daarop volgende jaren voor haar minderjarige dochter Wilhelmina, de koningin. In Bad Arolsen is verder de International Tracing Service gevestigd: dit archief bevat gegevens over meer dan 17 miljoen nazislachtoffers.

Iets ten oosten van Bad Arolsen ligt sinds 1977 een klein stuwmeer, de Twistesee. Aan dit meer ligt sinds enkele jaren de Reisemobilhafen Twistesee, met een café met terras en een sanitairgebouw. Half mei is het er druk, maar met 120 plaatsen is het buiten het seizoen niet snel vol. Rondom het meer is van alles te doen: we noemen golfen, windsurfen, vissen, vogels kijken (vogelhut!), naaktstrand en nordic walken.

WL-150520-273

© Willem Laros Het Sauerland kleurt groen en geel in het voorjaar.

Reisemobilhafen Twistesee, www.reisemobilhafen-twistesee.de

Prijzen: €10,- per nacht, stroom €0,50 per 1 kWh (of €3,- per dag), drinkwater €0,10 per 8 liter of €1,- per 80 liter, douchen €1,- (5 minuten), 10-rittenkaart terrein €90,-.

Broodjes vers aan de deur, technische ondersteuning (inbouw, reparatie), kortingen voor o.m. zwembad, golfen en musea.

Tags: