Bretagne: ‘Feest voor de zee’

Internationaal maritiem festival - Nederland eregast

Bretagne1Van 13 tot en met 19 juli 2016 vindt voor de zevende keer het internationale maritieme festival van Brest plaats. In het westen van Bretagne verzamelen meer dan 1000 schepen zich op zee en op de kades is het een week lang feest. Een feest met een oranje tintje, want Nederland is één van de eregasten van dit bijzondere festival. Een geweldig leuke kampeerbestemming!

Uit de hele wereld komen grote zeilschepen, historische boten, exotische vloten en plezierjachten samen in de wateren rondom Brest. Een bijzonder gezicht! Zoals ieder jaar zal “la Royale”, de Franse Marine, alom aanwezig zijn. Zij opent niet alleen de deuren van een deel van haar arsenaal, maar speelt ook een grote rol in de vele spektakels op zee en op de kades.

Tonnerres de Brest 2012  Tonnerres de Brest 2012Nederlands tintje

Al vanaf de eerste editie neemt Nederland deel aan het festival in Brest. Uit waardering voor deze trouwe deelname is Nederland dit jaar eregast, naast Portugal, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent onder andere dat Nederlanders die met een bijzondere boot naar het festival komen, verwelkomd worden als VIPs met een mooi plekje in de centrale havenkom. Tevens zal 18 juli geheel in het teken staan van Nederland.

Op de kades gaat het feest door

Terwijl op het water meer dan 1000 schepen zich verzamelen is het ook op de kades feest. Ruim 3000 muzikanten en meer dan 200 bands zorgen dag en nacht voor een feestelijke sfeer. Het festival nodigt zeelieden uit heel de wereld uit die een eigen dorp inrichten om de bezoeker te laten proeven van de sferen uit hun land. Ook verzamelen Bretonse vissers en boeren zich om hun specialiteiten met de bezoekers te delen. Daarnaast zijn er exposities, activiteiten voor kinderen, maritieme parades en vuurwerk.
Bretagne3

Grande parade

Op 19 juli eindigen de feesten in Brest. Traditioneel wordt het festival afgesloten met een grote parade van honderden schepen richting Douarnenez. Het onbetwiste hoogtepunt van het festival! In Douarnenez vindt aansluitend van 19 tot 24 juli het tweejaarlijks ‘Temps Fête’ plaats.

Alvast een voorproefje nemen?

In het Spiegel Theater op de HISWA Klassiek in Amsterdam zullen op vrijdag 18 maart verschillende activiteiten in het teken staan van het festival in Brest: met reisverhalen van medewerkers die eerder al naar Bretagne gingen, muziek en natuurlijk een feestelijke borrel waar de organisatie van Brest aanwezig zal zijn voor vragen en inschrijvingen.