Arras: stad met een geschiedenis

Prachtige pleinen en gevels

WL-150309-204Oorlogstoerisme, heet het. Het bezoeken van plaatsen die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog van belang waren. Vooral in België en het noorden van Frankrijk valt er veel te zien op dit gebied. In de komende weken zal ik daar verschillende voorbeelden van laten zien. De combinatie kamperen en het bezoeken van deze historische plekken is een zeer gelukkige: je bent mobiel en kunt zo een groter deel van een streek bestrijken.
Maar af en toe een ‘uitstapje’ in een week Eerste Wereldoorlog kan geen kwaad. Zo hielden wij stil in Arras, bekend van zijn prachtige pleinen met rondom al even fraaie gevels. Niet dat hier in de beide wereldoorlogen niets is gebeurd overigens…

Rond Arras zijn verschillende kampeerterreinen. Kijk bijvoorbeeld hier.

Bron: Wikipedia
WL-150309-207Arras (Nederlands, in historische context nog gebruikelijk: Atrecht) is een stad in het noorden van Frankrijk, de hoofdplaats van het departement Pas-de-Calais. In 2008 had de stad een bevolkingsgrootte van 48.000. De inwoners worden Arrageois (Atrechtenaars) genoemd.
De Grand’Place, meer dan 1 hectare groot, is al sinds de 11e eeuw de marktplaats van de stad. Oorspronkelijk was de markt omzoomd met houten huizen die vanaf de 17e eeuw door stenen gebouwen werden vervangen. Het oudste dateert van 1467 en heet Les Trois Luppards.
Het belfort van Arras staat op de Place des Héros (heldenplein). Die naam werd na de Tweede Wereldoorlog gegeven om de gefusilleerde inwoners te gedenken. In de volksmond heet het de kleine markt. Hier staan vooral gildehuizen. In de bibliotheek van deze historische stad ligt één van de originele, handgeschreven delen van de voorhoofse ridderroman Karel ende Elegast.