Aansluiting bij trekhaak: laat het goed doen!

Voorkom problemen onderweg

Bij de aanschaf eind vorig jaar van een nieuwe auto kwam uiteraard ook de trekhaak ter sprake. Een caravanner kan immers niet zonder. Mijn wensen op een verlanglijstje gezet, om alle misverstanden te voorkomen. Die wensen luidden (en luiden): een stekker van het type Jaeger (de de facto standaard intussen en door mijn Viva kampeerspecialist ook op onze caravan gemonteerd), een draad voor de constante spanning met 4 mm2 draad, rood pool 9. Met een zwevende zekering 15 Amp. binnen 25 cm van de autoaccu. Duidelijke aanwijzingen, vooral bedoeld om rijdend ook een goed werkende koelkast te hebben.

Bij het uit de stalling halen van de caravan toch altijd even spannend: werkt alles? De schrik sloeg mij om het hart: de stekker past er niet eens in! De garage heeft, ondanks mijn toch duidelijke aanwijzingen, een Multicon geïnstalleerd… Gelukkig heb ik enkele verlopen bij me, zodat ik toch de caravan mee naar huis kan nemen. Alleen werkt met mijn verloop alleen de verkeersverlichting. Binnen doet niets het!

De dealer is gelukkig bereid de vergissing te herstellen en alsnog een Jaeger te monteren. Dat helpt: alles werkt nu wel en bij aankomst op de camping staat de koelkast op zes graden. Perfect!

Mijn leermoment: bij aflevering van de auto had ik ook moeten kijken of de juiste stekker was gemonteerd. Maar bij zo’n duidelijke, schriftelijke toelichting denk je dat het niet fout kan gaan. Maar toch… Gelukkig had ik enkele dagen reserve tussen het uit de stalling halen en het vertrek. Anders was het probleem vast niet tijdig opgelost.